tisdag 7 februari 2012

Semlor

Har längtat så länge efter att få sätta tänderna i en semla, så idag blev det äntligen semelbak.
Har testat många olika recept på semlor för att försöka hitta det godaste, dessa semlor är definitivt topp 3.
Hittade receptet i nyaste numret av Hembakat. Dessa semlor ska bakas på rumsvarmt smör och kall degvätska. Nackdelen är väll dock att de ska jäsa i 2 timmar, men den som väntar på något gott.....



Semlor  35-40 st

50 g jäst
5 dl mjölk 3 %
200 g strösocker
15 g havssalt
20 g kardemumma, helst nymortlad
1 ägg
ca 1,2 kg vetemjöl

Fyllning
400 g mandelmassa
1-2 dl vatten
8-10 l grädde
Florsocker till garnering

Blanda alla ingredienser i en köksassistent, kör på långsam hastighet 20-25 min. Degen ska bli riktigt blank. För att lättast få jämna och fina bullar väg bitar ca 70 g på vågen. Forma till runda bullar. Lägg dem på plåt och låt bullarna jäsa i ca 2 timmar. Sätt ugnen på 210 grader.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
Blanda mandelmassan med lite vatten i taget, gärna i en assistent. Den är färdigblandad när den har samma konsistens som mannagrynsgröt. Klipp eller skär av toppen på bullen, fyll sedan upp den med mandelmassa och grädde. Tills sist pudra över lite florsocker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar